SONGWRITING BLOGS

5 podiumfouten van singer-songwriters

5 podiumfouten van singer-songwriters

In je uppie als singer-songwriter op een podium staan is nog niet zo gemakkelijk. Onwennigheid op de bühne is dan ook een van de grootste oorzaken dat een optreden niet uit de verf komt. Er zijn gelukkig heel veel manieren om te zorgen dat het podium echt helemaal van jou wordt. Die skills kun je leren.

Een sterk optreden geven leer je door het vaak te doen. Maar je krijgt al een hele voorsprong als je inzicht en handigheid hebt. En dit zijn de vijf belangrijkste dingen die je kunt voorkomen.

Lees meer
Showtime? Weg met die tablets!

Showtime? Weg met die tablets!

Optreden met een tekstenmap of een tablet tussen jou en de zaal kán gewoon niet. Het hindert niet alleen het contact met je publiek, maar het geeft bovendien een heel slecht signaal: ik heb me niet goed voorbereid en ik weet maar half wat ik hier sta te doen. Je publiek haakt af als jij staat te swipen en te spieken onder het zingen.

Als je meer bezig bent met je teksten lezen of je akkoordenschema volgen, heb je je materiaal gewoon nog niet in de vingers. Of je bent gewoon te lui geweest om je repertoire echt goed in te studeren.

Lees meer
Songs schrijven als een chef

Songs schrijven als een chef

Een song schrijven is als in de keuken staan. Het gaat om de juiste ingrediënten, de ideale balans tussen de onderdelen en een subtiel gevoel voor wat mooi en lekker is. Een goede chef kan z’n gasten in verrukking brengen en iets laten beleven dat ze nooit meer vergeten. Precies wat een goede songwriter ook doet. Natuurlijk: gevoel en talent zijn de basisvoorwaarden. Maar zonder techniek komt dat allemaal niet tot bloei. Dan blijft het aanrommelen met hopelijk af en toe een toevalstreffer. Schrijf dus als een chef. Dat doe je zo:

Lees meer
Writers’ block: probleem of excuus?

Writers’ block: probleem of excuus?

Als je een writers’ block hebt, kan je met geen mogelijkheid bij je creatieve bron komen. Misschien raak je wel helemaal je liefde voor muziek kwijt, kun je niet meer genieten als anderen spelen of zingen. Je wordt een voetballer met een zware blessure, een glazenwasser met hoogtevrees, een wereldreiziger met ziekelijke heimwee. Gelukkig is een echt writers’ block zeldzaam. De oplossing voor als het een tijdje wat minder gaat? Blijf in training, je wordt vanzelf weer fit.

Lees meer
Songwriting leren… uit een boek?

Songwriting leren… uit een boek?

Kun je songwriting leren uit een boek? Het is toch gewoon een talent? Iets dat je hebt of niet? En zou een boek niet ten koste gaan van je creativiteit? Juist songwriters die al weleens wat liedjes hebben gemaakt, ‘weten alles eigenlijk al’, of gaan liever buiten de gebaande paden. Veel origineler. Maar is dat zo? Als je de principes van songwriting leert, versnel je je leercurve en leer je bewezen technieken toe te passen. Nu in de winkel: het eerste boek van de Songwriterschool, ‘Zo word je een songwriter’.

Lees meer
Verhaal met een haakje

Verhaal met een haakje

Een van de mooiste voorbeelden van een ‘narrative hook’ is ‘Ode to Billie Joe’ uit 1972. Daarin bezingt Bobbie Gentry de tragische zelfmoord van Billie Joe McAllister, die van de Tallahatchie Bridge is gesprongen. Waarom, is niet duidelijk. Het voorval wordt achteloos aan de eettafel besproken in het gezin waarvan de ik-figuur de dochter is. Maar er is nóg een mysterie. En daarmee hecht het haakje zich nog een stukje dieper.

Lees meer
Motregen-akkoord

Motregen-akkoord

Daar was-ie! Het magische melancholie-akkoord waarmee je motregen laat vallen in een liedje! Door een vinger minder te plaatsen, kreeg ik er een toon BIJ. Een toon die al die tijd verstopt had gezeten onder het octaaf van het C-akkoord. Bij navraag bleek het de toon B te zijn, die in het C-akkoord de functie heeft van ‘groot-septiem’. Het voelde of ik door een zwart gat in het universum was gekropen en in een ander, nog onontdekt deel van de kosmos was beland.

Lees meer
Songwriting bloopers

Songwriting bloopers

Je kent ze vast wel: die wereldberoemde foutjes die in een kaskrakende filmhit zijn beland. Niemand heeft ze opgemerkt, maar na de première zagen oplettende kijkers opeens onlogische details. In liedjes komen dat soort bloopers ook voor. Terwijl er bij films specialisten worden aangetrokken om deze zogeheten ‘continuïteit’ te bewaken, moeten songwriters het zelf opknappen.

Lees meer
Songwriting camp: Keith & Willie

Songwriting camp: Keith & Willie

Tijdens het recente songwriting camp kon ik weer eens meemaken hoe de deelnemers in teams aan het liedjesschrijven gingen. Hoe begin je? Waar haal je inspiratie en ideeën vandaan? Beginvragen die altijd terugkeren. Door de prikkels die er op zo’n songwriting camp over en weer gaan, vroeg ik mezelf ook weer af: hoe kom ik zelf nou toch op voer voor liedjes?

Lees meer
Rijmwoordenboek: valsspelen of vakmanschap?

Rijmwoordenboek: valsspelen of vakmanschap?

Zoals een timmerman z’n gereedschap heeft, zo hebben ook songwriters hun middelen en materialen. Van die timmerman zullen we niet snel zeggen dat-ie valsspeelt als hij een hamer pakt om spijkers in het hout te slaan in plaats van z’n blote handen. Waarom zou een liedjessmid die een rijmwoordenboek gebruikt dan een oplichter zijn?

Lees meer