BLOG

Clichés in songwriting? Probeer het nog eens!

Clichés in songwriting – vooral harmonisch – zijn niet verboden. Sterker nog: ze zorgen voor herkenning. Net als herhaling. Niks mis mee dus. En als je ze slim gebruikt, werken ze al een tierelier. De harmonieën van Autumn Leaves (Prévert/Kosma), I Will Survive (Perren/Fakaris) en Dromen zijn Bedrog (Fabrizio/Fogli/Morra) zijn vrijwel identiek. Een clichématige akkoordenreeks die enorm toegankelijk in het gehoor ligt.

Tekstueel is het qua clichés in songwriting wat lastiger. Een afgezaagde uitspraak zorgt weliswaar voor herkenning, maar is vaak zo versleten dat je er niet veel zeggingskracht mee wint. Vallen als een baksteen, wit als sneeuw, blauw als de lucht, hard als staal, rozengeur en maneschijn, beter laat dan nooit… Uitdrukkingen die zo bekend zijn dat ze niet meer opvallen.

Waarde toevoegen aan je lyrics

Probeer in dat geval eens een geslaagde andere vergelijking of wijze zin te bedenken. Dan gebeurt het tegenovergestelde: zo’n tekst springt er meteen uit, raakt je luisteraar en voegt echte waarde toe aan je lyrics. Èn je song!

  • Het dak stortte naar beneden als een afbrekende gletsjer.
  • Het voelde hard aan als een brok Italiaans marmer.
  • In de begintijd leken de nachten van honing en de dagen van suikerschuim.
  • Haar huid was bleek als schaafijs.

Loop je tegen dus een cliché aan? Probeer het dan nog eens!

 

Meer van dit soort tips vind je in het gratis e-book The Songwriter Code.

Telefoon

+31 6 51161323

Instagram