BLOG

Schrijven als een chef

Die met die grote witte snor, dat is ‘m. Auguste Escoffier (1846-1935). Hij was chefkok, restauranthouder en schrijver.

Escoffier legde rond 1900 de basis voor de beroemde Franse keuken en bedacht onder andere de nog altijd legendarische Tournedos Rossini, de Pêche melba en de melbatoast. Maar ook de Poire belle Hélène, de Crêpe Suzette, en de Dame blanche kwamen uit zijn brein en vaardige handen.

Je zou kunnen zeggen dat hij eten tot kunst verhief. En hij voelde zich dan ook met kunst verbonden, vooral muziek.

Zijn tournedos was vernoemd naar componist Rossini, van wie hij het recept leende. De Pêche melba was een ode aan de Australische operazangeres Nellie Melba en de Poire belle Helène was ontleend aan de opera La belle Hélène van Jacques Offenbach.

Ik snap die link tussen muziek en koken wel.

Het gaat in de keuken ook om de juiste ingrediënten, de ideale balans tussen de verschillende onderdelen en een subtiel gevoel voor wat mooi en lekker is. Een goede chef kan z’n gasten in verrukking brengen en iets laten beleven dat ze nooit meer vergeten.

Precies wat een goede songwriter ook doet.

Escoffier werd beroemd omdat hij niet alleen het gevoel en het talent had voor heerlijk eten, maar ook vanwege zijn verfijnde vakmanschap. Hij wist precies wat hij deed en hoe de onderdelen van elk gerecht een samenspel vormen. Smaak, mondgevoel, presentatie.

Er komt dus veel meer bij kijken dan alleen talent.

Escoffier wist dat zijn genialiteit sterk afhankelijk was van zijn technieken en de manier waarop hij zijn gerechten organiseerde. Hij begreep wat mensen bedoelden met het vage begrip ‘lekker’ en gebruikte al zijn vakmanschap om dat te bereiken.

Eigenlijk is het met songwriting precies zo.

Natuurlijk: aanleg, gevoel en talent zijn de basisvoorwaarden. Maar zonder beheersing van de techniek komt dat allemaal niet tot bloei. Dan blijft het aanrommelen met hopelijk af en toe een toevalstreffer.

Bij de Songwriterschool leer je een heleboel muzikale keukengeheimen, maar ook hele praktische technieken waarmee je jouw maakproces versnelt en verbetert. Je ervaart hoe je in 10 bewuste stappen van idee naar eindresultaat gaat. Je doet ook een berg ervaring op die je structureel verder helpt in je ontwikkeling als songwriter.

Writing songs like a chef, wie wil dat nou niet?


Download het gratis e-book met 10 beroepsgeheimen voor songwriters

Telefoon

+31 6 51161323

Instagram