BLOG

Songwriting leren
…uit een boek?

Het zijn vaak de liedjesschrijvers met enige ervaring die zich schoorvoetend aanmelden voor een van onze workshops of camps. En al bij de eerste kennismaking komt het hoge woord er dan uit. Ze vragen zich af of je songwriting wel kunt leren. Het is toch gewoon een talent? Iets dat je hebt of niet? En zouden boekjes, regels en technieken niet ten koste gaan van de creativiteit?

Juist songwriters die al weleens wat liedjes hebben gemaakt, zijn lastig te overtuigen. Ze ‘weten alles eigenlijk al’, of willen zich niet conformeren aan ‘hoe het moet’, want ze gaan liever buiten de gebaande paden. Veel origineler.

Alleen talent voor liedjes is niet genoeg

Ergens hebben ze ook nog gelijk. Want als je echt geen talent hebt, zul je nooit leren liedjes schrijven door simpel mee te doen aan een workshop of een camp. Maar, zo probeer ik dan duidelijk te maken, alléén talent hebben is ook niet altijd genoeg.

Om een vergelijking te maken: je kunt in een ander land gaan wonen en al doende proberen de taal te leren. Als je een talenknobbel hebt, kom je vast een heel eind. Je redt je aardig in de winkel, in de kroeg en hopelijk bij de huisarts. Maar het is niet hetzelfde als uit jezelf een pakkende toespraak houden, of een boek schrijven. Wil je echt vloeiend die andere taal leren, dan zal je toch op les gaan. Of je stevig verdiepen in literatuur of je aanmelden bij een lokale vereniging zonder landgenoten. Je zult de subtiliteiten van de taal moeten leren kennen, een goede mop vertellen met de juiste timing. Het verschil leren tussen praten over koetjes en kalfjes of een mening verdedigen. Dan moet je de grammatica snappen, handig worden met synoniemen en aanvoelen hoe je iets dwingend kan zeggen zonder onbeleefd te klinken.

Word een betere songwriter

Zo is het ook met liedjes schrijven. Als je iets begrijpt van de ‘grammatica’ van songwriting, als je leert spelen met beeldspraak en verrassende muzikale wendingen op de juiste plek kunt plaatsen, word je simpelweg een betere songwriter.

Ik had vroeger een oom die een munt uit je oor kon toveren. En die munt mocht je dan houden. Magisch! Hoe hij dat deed, weet ik nog steeds niet. Wat ik wel weet, is dat die oom geen idee had hoe je een mooie dame doormidden zaagt of een bal door de lucht laat zweven. Of een tijger laat verdwijnen. Zijn magie was goed genoeg voor een verjaardagsfeestje, maar daar hield het dan ook op. Want om een tijger te laten verdwijnen, moet je heel vaak oefenen. Je moet de basisprincipes van illusionisme feilloos beheersen en keihard werken, net zo lang tot het er moeiteloos uitziet. En dat kan alleen door je act bloedserieus te nemen. En eindeloos te herhalen wat je al kunt. Je vingervlugheid dagelijks praktiseren. Zonder die toewijding en vasthoudendheid zakt je vaardigheid onder een vakkundig peil en bedenk je geen nieuwe acts en trucs meer. Dan blijf je munten achter oren vandaan toveren.

Geen regels voor songwriting

De grote songwriting-professor Pat Pattison leerde me op Berklee al: ‘there are no rules, only tools’. Het is dus zaak om jezelf de instrumenten en gereedschappen eigen te maken die je nodig hebt om de magie in je vingertoppen te krijgen. Dat kun je proberen door lekker zelfstandig in de weer te gaan in de hoop dat je gaandeweg zelf alle ‘tools’ zult ontdekken. Maar hoe fijn is het om die instrumenten en gereedschappen gewoon aangereikt te krijgen en daarmee je talent een stevige impuls te geven?

In de workshops, camps en masterclasses van de Songwriterschool krijg je dat allemaal te horen.

Songwriting boek

Bij Uitgeverij Nanda publiceerde in mei 2023 ons leerboek ‘Zo word je een songwriter’ met daarin handenvol tips en weetjes voor beginnende en al iets gevorderde liedjesmakers. Het gaat over inspiratie (en hoe je eraan komt), over songteksten (en hoe je die schrijft) en over aantrekkelijke zanglijnen en akkoorden (en hoe je die vindt). Ook vertel ik het nodige over de beproefde werkwijze van bekende songwriters en waarom bepaalde songs alles in zich hebben om onvergetelijk te zijn of te worden.

Kortom: jazeker, songwriting kan je leren met hulp van een boek. Je versnelt je leercurve, leert bewezen technieken toe te passen en gaat op zoek naar jouw eigen kleur en stijl. Je krijgt zoveel mogelijk ‘tools’ en bepaalt zelf welke ‘rules’ je nuttig vindt en welke niet.

Ik kan je niet beloven dat je leert hoe je een tijger laat verdwijnen. Dat zal je op een dag zelf wel uitvinden. Als je je talent maar de ruimte geeft. En dáár gaat dit boek je zeker bij helpen. Vanaf voorjaar 2023 verkrijgbaar.

Interesse in dit boek over liedjes schrijven?

‘Zo word je een songwriter’ is verkrijgbaar in de boekhandel en via de online platforms als Bol.com en Bruna. Je bestelt het rechtstreeks hier. Ook verkrijgbaar als e-book.

Telefoon

+31 6 51161323

Instagram