BLOG

Verhaal met een haakje

Wat is er nou toch gebeurd
op de Tallahachie Bridge?

Hitsongs moeten het vaak hebben van de bekende ‘hook’. Een of meer elementen die zich letterlijk vasthaken in het oor of het geheugen van de luisteraar. Zo’n hook kan bestaan uit een woord, een zin, een effect, een melodietje, een sound – als het maar blijft hangen. Daarna vreet zo’n haakje zich een weg naar binnen, om niet meer los te laten. Van ‘Who the f*ck is Alice’ en het ‘vers kopje thee’ van Froger tot de drumfill van Phil Collins’ ‘In The Air Tonight’.

Een heel speciale categorie is de inhoudelijke oorwurm, ‘the narrative hook’. Dat er in een song iets gebeurt of wordt genoemd dat je niet meer loslaat. Het kan de clou van een grap zijn, maar ook een stuk tekst dat een vraagteken nalaat. En zo’n vraagteken blijft zich opwerpen, iedere keer dat je het liedje hoort.

Ode to Billie Joe

Een van de mooiste voorbeelden daarvan is het verhaal dat Bobbie Gentry zingt in ‘Ode to Billie Joe’ uit 1972. Daarin bezingt Bobbie de tragische zelfmoord van Billie Joe McAllister, die van de Tallahatchie Bridge is gesprongen. Waarom, wordt niet echt duidelijk. Het voorval wordt achteloos aan de eettafel besproken in het gezin waarvan de ik-figuur de dochter is. We proeven dat zij iets met Billie Joe moet hebben gehad, maar meer wordt niet verteld. De dominee, die eerder die dag langs was geweest heeft nog iets gezegd over een meisje dat met Billie Joe gezien is. En dat zij veel leek op de dochter. Maar die mededeling verdampt aan de eettafel, waar meer aandacht lijkt voor het eten dan voor de tragiek van de zelfmoord. Ook het feit dat Billie Joe en dat meisje ‘iets’ van de brug hebben gegooid, blijft verder onbesproken.

Aan het eind van de song vertelt de ik-figuur nog dat ze sindsdien af en toe naar de brug gaat om bloemen te strooien in het donkere modderige water van de rivier. Maar ook daar blijft het bij.

Mysterie

Al 50 jaar blijft de vraag onbeantwoord wat er zich nou precies heeft afgespeeld op de Tallahatchie Bridge. Er zijn talloze artikelen over geschreven, er is zelfs een speelfilm over gemaakt. Maar het blijft een mysterie. Het enige dat Bobbie Gentry er zelf ooit over heeft willen zeggen, is dat de song draait om de gevoelloosheid waarmee mensen kunnen praten over zoiets tragisch als een zelfmoord. Het verhaal blijft intussen mysterieus en laat z’n haak daarmee nooit los.

En Bobbie Gentry? Die is misschien nog wel een groter mysterie. Na een aantal zeer succesvolle jaren in de spotlights, verdween ze begin jaren 80 opeens van de radar. Naar verluidt was ze totaal klaar met het sterrendom en de muziekindustrie in het algemeen. Ze verkoos de anonimiteit boven de glamour. Er worden nog altijd pogingen gedaan om uit te vissen hoe het verder met haar is gegaan, maar de onderzoeken hebben niet veel meer opgeleverd dan dat ze nog leeft en wellicht in Memphis woont. Andere bronnen noemen Los Angeles.

En daarmee hecht het haakje van ‘Ode to Billie Joe’ zich nog een stukje dieper.

Luister hier naar Bobbie’s intrigerende song. En voel het haakje pakken.

Telefoon

+31 6 51161323

Instagram