BLOG

Beatles: ‘We gaan een zwembad schrijven!’

Toen de Beatles een hele serie hits hadden gescoord, begonnen ze er zelf grapjes over te maken. Op een gegeven moment wilde John Lennon z’n huis vergroten en iets leuks doen met de achtertuin. “Kom op,” zei hij tegen Paul McCartney, “we gaan een zwembad schrijven!”

Die middag schreven ze in drie uur tijd ‘Help’.

Beatles = hits

Dat grapje over dat zwembad was geen arrogantie, maar een relativering van de ontdekking dat ze met de Beatles een ijzersterke aanpak hadden ontwikkeld om hits te schrijven. Een vaardigheid die voor het grootste deel afhangt van vaak en veel doen. En van een boel dingen schrijven, met grote regelmaat. Elke dag.

Waar Lennon & McCartney bijvoorbeeld achter waren gekomen, is om nooit te lang te wachten met de chorus. Hoe eerder het refrein te horen is, hoe beter. Zoek maar eens op: van alle nummer 1 hits van de Beatles begint meer dan de helft zelfs meteen met de chorus. Een goed begin is het halve werk, zullen ze gedacht hebben. Met succes. Over zulke keuzes dachten ze waarschijnlijk op het eind niet eens meer na. Want die waren automatisch onderdeel geworden van hun manier van werken: don’t bore us, get to the chorus.

De beproefde methodes die de Beatles gebruikten, zijn van alle tijden. Zeker tegenwoordig komen in popsongs de chorus en andere catchy elementen zo vroeg mogelijk aan de beurt.

Songteksten schrijven

Wil jij je skills ontwikkelen op het gebied van songteksten schrijven? Ontdekken hoe je je schrijfspieren traint? Of leren van de ervaringen van grote songwriters?

Schrijf je dan in voor de driedelige songteksten-cursus Lines & Lyrics. Of doe de online Starterscursus.

Telefoon

+31 6 51161323

Instagram