SONGWRITERSCHOOL

Workshops

Clinics

Coaching

WORKSHOPS

Schaven aan je songwriter skills!

Melodie | Harmonie | Lyrics

Workshops

De naam zegt het al: tijdens deze workshops ga je actief aan de slag. Theorie en praktijk gaan hand in hand. Natuurlijk ga je zelf ook aan het schrijven, zowel alleen als in ‘co-writing’-sessies. We kijken naar het samenhangende geheel van harmonie, melodie, ritme en lyrics (tekst).

De workshops worden geleid door singer-songwriter Peter van Vleuten. Hij deelt zijn ervaring als liedjesmaker en vertelt je wat hij door de jaren heen leerde van bekende songwriters in Nederland, in Nashville en aan Berklee College of Music in Boston. Daarnaast is er volop gelegenheid om je eigen muziek te laten horen aan je mede-deelnemers en samen aan het werk te gaan. In een besloten Facebook-groep wissel je ervaringen uit en krijg je begeleiding tussen de twee workshopdagen in.

Je kunt kiezen uit twee niveaus:

 

Workshop Songwriting Basic (2 dagen)

Dé basis voor jouw songwriting!

Deze basisworkshop Songwriting is een compacte, tweedaagse workshop voor beginnende liedjesschrijvers. We nemen een kijkje in de keuken van beroemde songwriters, we pluizen uit waarom bepaalde songs je recht in het hart raken of moeilijk uit je hoofd gaan, en we proberen uit te vinden waar inspiratie vandaan komt.

 • Voor beginnende songwriters
 • Engels- en Nederlandstalig
 • Aandacht voor muziek en tekst
 • Uiteenlopende stijlen

Data: 14 + 28 maart OF 12 + 19 september
Deelnamekosten: € 199 (volwassenen) of € 160 (tot 21 jaar)
Minimaal 6 deelnemers

Workshop Songwriting Level Next (2 dagen)

En nu een stap verder!

Op dag 1 duiken we dieper in de mogelijkheden van harmonie en melodie, akkoorden en muziek: wat zijn sterke ‘chord changes’, hoe zorg je voor harmonische verrassingen, wat maakt een aantrekkelijke ‘hook’? We luisteren naar legendarische melodielijntjes en kleurrijke akkoorden en leren ze zelf toepassen. Je krijgt oefeningen en opdrachten mee voor de volgende keer.

Op dag 2 doen we een ‘song critique’ van het werk dat je in de tussentijd hebt gedaan op basis van een opdracht. Daarna staan de lyrics/songteksten centraal: rijmvormen, metaforen, storytelling en het natuurlijke ritme van je tekst. En wat is een narrative? Over de kracht van woorden en het samenspel tussen lyrics en melodie.

 • Voor enigszins ervaren songwriters en deelnemers aan de Basisworkshop Songwriting / Songwriting Summerschool
 • Engels- en Nederlandstalig
 • Focus op muziek én tekst
 • Uiteenlopende stijlen

Data: 2 + 9 mei OF 10 + 17 oktober
Deelnamekosten: € 220 (volwassenen) of € 180 (tot 21 jaar)
Minimaal 6 deelnemers

“As far as songwriting, my inspirations came from love, life and death, and viewing other people’s situations.” – Ed Sheeran

CLINICS

Intensieve focus op één thema

Chord progressions | Lyrics | Special guests

Clinics

De workshops van Songwriterschool zijn breed: ze gaan in op de combinatie van harmonie, melodie en lyrics. Maar bij de clinics is het andere koek. Daarbij diepen we bepaalde thema’s veel meer uit. De focus ligt dus op één speciaal aspect van songwriting. Bijvoorbeeld:

 • Hoe maak je krachtige metaforen in je teksten?
 • Werken met sterke chord progressions
 • Welk perspectief kies je voor je narrative?
 • Toplining (google maar!)

Gastdocenten

Enkele keren per jaar organiseren we zo’n specifieke clinic. Ook nodigen we soms een (bekende) songwriter, muzikant of vocalist uit als gastdocent om iets te vertellen over zijn/haar werk, visie, ervaringen, tips & trucs.

Kijk hieronder voor de komende clinics.

 

Clinic: Chord progressions (1 dag)

Hoe maak je lekker in het gehoor liggende akkoordenreeksen? Welke succesvolle clichés kennen we in de populaire muziek? Hoe maak je je harmonieën interessant en af en toe zelfs verrassend?

In deze compacte eendaagse clinic ga je intensief in op de harmonische kant van songs. 100% focus op akkoorden: drie- en vierklanken, liggingen en andere harmonische keuzes die jouw song nog aantrekkelijker maken. Een beetje harmonieleer, een snufje solfège, maar vooral veel praktische tips en herkenbare handigheidjes.

Datum: 6 juni OF 7 november
Kosten: € 99 (volwassenen) of € 80 (tot 21 jaar)
Minimaal 5 deelnemers

Clinic: Spice up your lyrics! (1 dag)

Hoe geef je je lyrics diepgang en impact? Welke tools kun je kiezen om beelden te versterken of zinnen te maken die blijven hangen bij je luisteraar? Hoe vermijd je clichés en hoe geef je je tekst echt persoonlijkheid?

In deze clinic duiken we dieper in de lyrics en ontdek je nieuwe manieren om je songteksten zeggingskracht te geven. Je leert stijlfiguren toe te passen en aansprekende titels te bedenken; je maakt sterke tekstuele hooks en lyrics die echt vertellen wat jij te zeggen hebt. Zo komt datgene wat jij muzikaal wilt overbrengen nóg beter tot uitdrukking.

Datum: 20 juni OF 21 november
Kosten: € 99 (volwassenen) of € 80 (tot 21 jaar)
Minimaal 5 deelnemers

“All is fair in love and songwriting.” – Norah Jones

COACHING

1-op-1 werken aan jouw song(s)

Coaching

Werken in groepen is leuk omdat je van elkaar leert. Maar misschien wil jij jouw songs een VIP-treatment geven en compleet ingaan op jouw behoeftes als songwriter. Dan is 1-op-1 coaching dé oplossing.

Wat jij wilt

Waar wil jij exclusief aan werken: je lyrics, je harmonie, je melodie? Wil je een song uitdiepen waar je mee bezig bent? Ben je op zoek naar een betere uitwerking van je narrative? heb je een idee voor een song maar weet je nog niet hoe je die wilt uitwerken?

Persoonlijk aanbod

Jij mag het zeggen. En je krijgt een compleet persoonlijk aanbod. Dat kan één dagdeel zijn of een meerdaags traject met of zonder tussentijdse online begeleiding. Een maatwerkaanbod dus.

Invulling en kosten

We maken vooraf een afspraak over de invulling. het aantal dagdelen dat je aan het werk wilt gaan, en wanneer. Prijs in overleg vanaf € 300 (volwassenen) of € 249 (tot 21 jaar).

Meer weten?

Mail dan naar info@songwriterschool en we nemen contact op voor een gratis intakegesprek!​

Telefoon

+31 6 51161323

Instagram

Scroll Up