BLOG

Writers’ block: probleem of excuus?

Liedjes schrijven gaat bijna nooit vanzelf. Je moet ervoor gaan zitten. En vooral blíjven zitten, ook als het stroef gaat of als het niet opschiet. Regelmaat en doorzettingsvermogen zijn misschien nog wel belangrijker dan inspiratie of de juiste vibe. In bijna alle interviews en artikelen vertellen succesvolle songwriters dat ze meer songs op de plank leggen dan opnemen. Van de tien liedjes blijft er vaak maar één over die de studio haalt.

Dat betekent niet dat die andere negen songs slecht zijn. Ze zijn waarschijnlijk niet ‘goed’ genoeg. Maar dat maakt ze niet minder waardevol. Bij iedere song die je maakt, scherp je je skills en train je je talent. Ze zijn studiemateriaal, oefenstof.

Ben je een nep-songwriter?

Het kan wel heel frustrerend zijn als je achterelkaar liedjes schrijft waar je aan het eind niet gelukkig mee bent. Want wat als na die spreekwoordelijke tien songs er nog steeds geen uitschieter komt? Dan wordt het zwaar. Je gaat aan jezelf twijfelen, het liedjes schrijven gaat je tegenstaan, de lol gaat eraf. Is je creatieve bron opgedroogd? Begin je je een nep-songwriter te voelen?

Geen paniek, het hoort er allemaal bij. Niemand heeft gezegd dat het makkelijk is. En heus: je bron is niet opgedroogd. Misschien staat het water even wat lager. Niks aan de hand.

…Of is dit dan toch het gevreesde writers’ block?

Zeldzaam

Geloof me, zo’n schrijfblokkade is zeldzaam. Een echte artistieke of creatieve blokkade komt veel minder vaak voor dan je denkt. En ook veel minder vaak dan sommige mensen zeggen. Als je echt een writers’ block hebt, weet je het meteen. Dan kan je met geen mogelijkheid bij je creatieve bron komen, wat je ook probeert. Misschien raak je wel helemaal je liefde voor muziek kwijt, kun je niet meer genieten als anderen spelen of zingen. Een writers’ block is afschuwelijk voor iemand wiens grootste voldoening creëren is. Je wordt een voetballer met een zware blessure, een glazenwasser met hoogtevrees, een wereldreiziger met ziekelijke heimwee.

Blijf in training

Al het andere is geen writers’ block. Misschien zelfs wel een excuus, om niet te hóeven schrijven. Even een tijdje wat minder soepel schrijven is geen ramp, zelf vrij normaal. Misschien heb je gewoon je dag niet. Of je week. Of zelfs je maand. Maar zolang je nog matige songs kunt schrijven, ben je in business. Gewoon stug volhouden, genoegen nemen met wat mindere resultaten. Blijf in training, je wordt vanzelf weer fit. Stap even uit je regelmaat, ga wat anders doen, probeer eens of je ook op een andere manier je creativiteit kunt bevredigen. Schilderen, fotograferen, naar een museum, het theater of wat dan ook. Echt, het helpt.

“I don’t believe in writer’s block. I think that’s laziness”
Jason Isbell

 

Dit blog is ontleend aan mijn handboek ‘Zo word je een songwriter’

Telefoon

+31 6 51161323

Instagram